NTMM nr. 2 2019 met het thema "ICT in de medische microbiologie" online

1-7-2019

De tweede editie van dit jaar heeft als thema de automatisering in de medische microbiologie. Matthijs Tersmette heeft als gastredacteur een aantal auteurs gevonden die over de verschillende aspecten van dit fenomeen een zinvolle inbreng hebben. Iedereen heeft in zijn loopbaan te maken met de organisatie van zijn gegevens, oorspronkelijk op papier, nu bijna uitsluitend digitaal. In ieder laboratorium ontwikkelt zich de structuur van en de koppelingen tussen de systemen (LIS, EPD, consultregistratie, infectiepreventiemodules) van jaar tot jaar, waardoor de mogelijkheden groter worden, maar ook complexer.

Buiten het thema bevat dit nummer, naast symposiumverslagen, artikelen over de screening op CPE en over toxine-onderzoek van corynebacterien. Ook zijn er weer een aantal toetsvragen opgenomen. 

Voor de duidelijkheid: de hele pdf kan worden binnengehaald door op de website te klikken op het pdf-icoon naast “Editie juni 2019”.

Losse artikelen zijn direct te lezen vanuit deze mail, dan wel tot pdf te maken vanaf de website (www.nvmm.nl/ntmm/artikeloverzicht/).

 

INHOUD

Thema: ICT in de medische microbiologie

Editorial: De keten completeren, Matthijs Tersmette

ICT in de medische microbiologie: een perspectief, Matthijs Tersmette

Implementatie van Eenheid van Taal, Steven Thijsen, Roel Streefkerk

Geautomatiseerde registratie van zorginfecties, Maaike van Mourik, Stephanie van Rooden, Annet Troelstra, Marc Bonten

Van reactief naar proactief: toepassingen van ICT- ondersteuning in de infectiepreventie, Wendy Bril, Saara Vainio, Matthijs Tersmette

Epidemioloog, data scientist, data- analist, ... Wat is de rol van een data- expert in het medisch- microbiologisch laboratorium? Matthijs Berends, e.a.

Een elektronisch ondersteund surveillancesysteem voor zorginfecties, Roelof Streefkerk

Ingezonden; Optimalisatie van screening op carbapenemase- producerende Enterobacteriaceae, Ilse Overdevest, e.a.

Toetsvragen - Opgaven Infectiologie

Ingezonden; Review ESCMID- cursus, Saskia Kuipers

Column; toxinebepaling van corynebacteriën – wanneer, hoe en waarom?, Jorrit Hofstra

Verslag NVAMM-symposium; Microbiologie in beeld: Infectieziekten vanuit een breed visueel perspectief, Danielle Hanssen, e.a.

Toetsvragen - Antwoorden

Promoties en oraties

Terug naar overzicht