Update regels en richtlijnen voor accreditatie van nascholing

11-4-2022

Er zijn signalen binnengekomen dat het niet altijd duidelijk is hoe accreditatie van nascholingsactiviteiten via de commissie nascholing (CN) in zijn werk gaat. De procedure verschilt enigszins voor artsen-microbioloog (AM) en medisch moleculair microbiologen (MMM) daarom lichten wij deze hieronder afzonderlijk toe. Ook kun je op de website van de NVMM het accreditatiereglement vinden (zie link onderaan).

Voor AM geldt het volgende:

  • De CN accrediteert vakinhoudelijke binnenlandse nascholingsactiviteiten, zowel individueel achteraf, als voor aanbieders vooraf. Hierbij gaat het om zowel fysieke als online nascholingsactiviteiten. Sommige wederkerende activiteiten staan standaard op de lijst van toegekende accreditatie activiteiten waardoor de nascholingspunten automatisch toegekend worden.
  • De CN accrediteert geen niet-vakinhoudelijke nascholingsactiviteiten omdat zij daar geen vakinhoudelijk oordeel over kan vellen.
  • Heb je een nascholing bij een ander specialisme gevolgd en was deze nascholing vooraf geaccrediteerd voor dat specialisme dan zullen de accreditatiepunten via jouw GAIA profiel automatisch worden toegekend als nascholing buiten het eigen vakgebied.
  • Uitzonderingen zijn vakoverstijgende nascholingen waarbij aantoonbaar is gemaakt dat ze bijdragen aan onderdelen van het beroepsprofiel arts-microbioloog, zoals nascholing op het gebied van management of kwaliteit.
  • Over het algemeen volgen wij de algemene accreditatieprincipes van het landelijk accreditatieoverleg (AO). De CN heeft geen inzage in het dossier van de arts-microbioloog.
  • Na 5 jaar wordt het volledige dossier getoetst door de RGS.

Voor MMM geldt het volgende:

  • Alle nascholingsactiviteiten, zowel binnen als buiten het vakgebied, worden beoordeeld door de CN. Van de minimaal benodigde 200 punten mogen er maximaal 50 buiten het vakgebied microbiologie vallen.
  • Na 5 jaar wordt het volledige dossier door de CN goedgekeurd of afgekeurd.


Er zijn twee punten waarvan de CN de AM en MMM actief op de hoogte willen stellen omdat deze nieuw, onduidelijk of inmiddels aangepast zijn:

  • Wanneer je een hoofdartikel voor het NTMM schrijft, kun je deze activiteit zelf indienen als nascholing conform een peer-reviewed artikel.
  • Voor colloquiareeksen (dat wil zeggen refereerbijeenkomsten van bijvoorbeeld de eigen vakgroep, die niet afzonderlijk worden aangeboden maar op een vast tijdstip wekelijks of tweewekelijks plaatsvinden) kan een maximum van 10 punten per jaar worden verkregen. Accreditatie voor refereerbijeenkomsten waarvoor afzonderlijke uitnodigingen en aanwezigheidscertificaten worden gegeven kunnen per bijeenkomst aangevraagd worden, zoals hierboven vermeld (aanvraag accreditatiepunten vooraf).

Wij hopen hiermee wat meer duidelijkheid te geven over accreditatie van nascholingsactiviteiten.

Heb je vragen over nascholing of accreditatie stuur dan een mail naar: commissienascholing@gmail.com of kijk op de website van de NVMM:

https://www.nvmm.nl/vereniging/commissies-en-werkgroepen/commissie-nascholing/-> ga naar ‘Stukken t.b.v. bestuur Commissie Nascholing’


Terug naar overzicht