Pilot studie om effecten van fecestransplantatie op intestinaal dragerschap met vancomycine-resistente Enterococcen (VRE) te onderzoeken

1-10-2018
Het UMC Utrecht is, in samenwerking met het LUMC en Vedanta Biosciences Inc. (Cambridge, MA), onlangs gestart met een pilot studie om effecten van fecestransplantatie op intestinaal dragerschap met vancomycine-resistente Enterococcen (VRE) te onderzoeken. Vedanta heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee zij al voor transplantatie de effectiviteit van het donormateriaal op de VRE van de betreffende patient kunnen vaststellen. Daarmee zou mogelijk de effectiviteit van fecestransplantatie toenemen. De resultaten van dit onderzoek zullen daarom bijdragen aan onze kennis over eliminatie van dragerschap van resistente bacteriën en het effect van fecestransplantaties op het microbioom.
 
Vanwege de lage prevalentie van VRE-dragerschap vragen wij graag uw medewerking. Wij zijn op zoek naar  VRE-dragers die mogelijk geïnteresseerd zijn in deelname aan dit onderzoek. Indien VRE-dragers worden geïdentificeerd willen wij u vragen om de drager toestemming te vragen om gecontacteerd te worden door het onderzoeksteam van het UMC Utrecht. Zij zullen zorgdragen voor informatie en mocht de VRE-drager besluiten deel te nemen, dan zal het onderzoeksteam alle studieactiviteiten uitvoeren. We streven naar inclusie van 10 patienten.
 
Voor vragen kunt u contact opnemen met de coördinerend arts-onderzoeker van de FAVOR studie drs. E. Rademaker. (e.rademaker-2@umcutrecht.nl)
 
Hartelijk dank voor uw medewerking.
Prof. Dr. Marc Bonten
Terug naar overzicht