In Memoriam Prof. dr. Johan Mouton

11-7-2019

Met het veel te vroeg overlijden van Johan Mouton op 9 juli jongstleden heeft de medische microbiologie een toonaangevende collega verloren. Johan was nationaal en internationaal bekend als onder andere “de PK/PD man”, drijvende kracht achter de SWAB en Nethmap, mede initiator van EUCAST, co-editor van Kucers’ standaardwerk “The use of antibiotics” en, last but not least, erelid van de NVMM.    

Johan begon zijn carrière in de microbiologie in 1988 als “de zoon van Prof. Mouton sr.”, maar in loop der jaren werd Mouton sr. onder vakgenoten “de vader van Johan”.

Johan’s tomeloze inzet voor het vak, zijn enthousiasme voor het onderzoek en zijn diepgewortelde wens om zijn kennis te delen waren ontegenzeggelijke eigenschappen gedurende zijn hele carrière. Tot in de laatste fase van zijn leven was hij, ondanks ernstig fysiek lijden, gedreven met zijn zo geliefde vak bezig. De liefde voor de medische microbiologie deelde hij met zijn geliefde Anouk. Zij waren binnen en buiten het werk onafscheidelijk en hebben dat dit voorjaar nog kunnen bevestigen door in het huwelijk te treden. 

Johan was voor veel van de collega’s in Nederland en daarbuiten ook een goede vriend met wie hij zijn passie voor muziek of voor een gezellig bijeenzijn deelde onder het genot van een goed glas wijn. Ook genoot hij van sportieve uitdagingen in de natuur op de fiets of op een Alpenhelling in zomer en winter. Skiën met zijn zoon Jaap was voor hem het ultieme genot. Trots kon hij daarover verhalen. Johan heeft van het leven genoten en een bijzonder waardevolle bijdrage geleverd aan de geneeskunde, in het bijzonder de medische microbiologie. Wij zullen hem missen. 

Onze gedachten gaan uit naar Anouk, Jaap, de ouders van Johan en zijn naaste familie. 

Mede namens het bestuur NVMM, 

Jan Kluytmans

Alphons Horrevorts

Andreas Voss

 

Terug naar overzicht