Deens eredoctoraat Marion Koopmans

16-5-2017

Deens eredoctoraat Marion Koopmans |

Kroonprins
Wapperende vlaggen, rood tapijt, een statige limousine, grote bloemstukken en kroonprins Frederik André Henrik Christian: tijdens de feestelijke  DTU Commemoration Day is Koopmans onderscheiden voor haar virologische prestaties.

Eredoctoraat
Koopmans ontving op 28 april, samen met prof. Klaus Petermann van de Technische Universität Berlin (TU Berlin) de hoogste eer van de DTU: het eredoctoraat. Zij kreeg lof voor onder meer haar inspanningen op het gebied van ebola. Deze besmettelijke virusziekte brak in 2014 in West-Afrika uit en verspreidde zich eerst in de regio en later naar andere continenten. Vroegtijdig ingrijpen voorkwam een wereldwijde epidemie. Haar onderzoek naar wereldwijde verspreiding van nieuwe virussen uit dieren en via voedsel werd geprezen, evenals haar gedrevenheid en inzet voor internationale samenwerking.

Opsporen
Koopmans en haar collega prof Frank Aarestrup van DTU zijn oprichters en trekkers van het Europese project COMPARE. Dit is een multidisciplinair onderzoeksnetwerk dat is opgezet om uitbraken van ziektes bij mens en dier vroegtijdig op te sporen, door de inzet van nieuwe technologie om de genen van ziekteverwekkers te karakteriseren en bio-informatica (big data) te analyseren. 

Samenwerken
In de begeleidende speech werd het werkterrein van Koopmans omschreven als een ware blockbuster: virussen die zich rap verspreiden, maar waar met succes tegen gestreden kan worden, mits internationaal wordt samengewerkt. Koopmans werd daarbij geroemd als 'viroloog, uitmuntend wetenschapper, visionair en rolmodel'.

DTU Commemoration - Marion Koopmans

Terug naar overzicht