FMS: netwerk Innovatie

16-5-2024
van 19:00 tot 21:00

Op donderdag 16 mei organiseert de Federatie Medisch Specialisten een bijeenkomst van het Netwerk Innovatie van 19.00-21.00 uur in de Domus Medica in Utrecht (inloop met buffet vanaf 18.00 uur). Onder leiding van Federatiebestuurslid Jelle Ruurda gaan we in discussie over het thema Innovaties die de werkdruk verlichten.    

Meld je hier aan

Locatie: Domus Medica Utrecht

Programma

 • Virtual Fracture Clinic
  Sprekers: Bas Twigt, chirurg OLVG en Edo Hekma, chirurg Rijnstate  
  Patiënten met een eenvoudige botbreuk hoeven voor nacontrole niet meer naar het ziekenhuis te komen. De informatie die zij nodig hebben voor hun herstel is te vinden in een speciale app: de Virtual Fracture Care (VFC) app. Bas Twigt, Traumachirurg bij OLVG vertelt hoe deze app werkt om de werkdruk te verminderen en werpt een blik in de toekomst van digitalisering van de traumachirurgie.
   
 • Innoveren om de patiënt meer aan het roer te zetten (en daarmee tijd te besparen)
  Spreker: Bart van den Bemt, ziekenhuisapotheker Maartenskliniek
  Een gemiddelde patiënt met een chronische aandoening ziet maximaal vier uur per jaar zijn behandelaar, terwijl hij de overige 364 dagen en 20 uur ook deze aandoening heeft. Wanneer we in die resterende tijd het self-management bij de patiënt bevorderen, stimuleren we niet alleen persoonsgerichte en integrale zorg, maar ook efficiëntere zorg. Dit vraagt echter wel om een geïnformeerde geactiveerde patiënt. Hoe kunnen innovaties ervoor zorgen dat zeker drie kwart van de patiënten geïnformeerd en geactiveerd worden?
   
 • Hospital@home: specialistische zorg thuis
  Spreker: Jan Gerard Maring, ziekenhuisapotheker en directeur Isala Connected Care Centrum
  'Thuis als het kan, ziekenhuis als het moet' is makkelijk gezegd, maar vergt een fundamentele aanpassing in de inrichting van ziekenhuiszorg.  Jan Gerard Maring vertelt hoe Isala koploper is geworden in het leveren van zorg voor patiënten thuis. Ook gaat hij dieper in op belangrijke lessons learned: hoe kan een ziekenhuis ligdagen en verpleegkundige diensten besparen én tegelijkertijd zorgen voor voldoende volume en rendement?
   
 • Hoe kan AI richtlijnen sneller naar de medisch specialist brengen?
  Spreker: Casper Kirch, oprichter van GenAIcademy, een AI-technologiepartner voor innovatieve organisaties
  Door AI-taalmodellen zoals GPT-3 te integreren met de Richtlijnendatabase, kunnen mensen straks gemakkelijker toegang krijgen tot betrouwbare en relevante gezondheidsinformatie. Dit biedt patiënten en zorgverleners toegang tot de meest actuele medische richtlijnen, wat bijdraagt aan beter onderbouwde beslissingen. Casper Kirch werkt samen met het Kennisinstituut om medische richtlijnen toegankelijker en sneller beschikbaar te maken met behulp van AI en deelt inzichten hierover. 

Heb je vragen? Neem contact met ons op via raadweni@demedischspecialist.nl.

Over het Netwerk Innovatie

Het doel van het Netwerk Innovatie is kennis uitwisselen, elkaar inspireren en partijen bij elkaar brengen die gezamenlijk initiatieven kunnen opstarten. Alle medisch specialisten, a(n)ios en onderzoekers die interesse hebben in innovatie kunnen gratis aan het netwerk deelnemen. Twee keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd. 

Lees de terugblik van de netwerkbijeenkomst van 7 november over het samenwerken met technische universiteiten.  

Terug naar overzicht