SNIV-dag
16-1-2024
van 10:00 tot 15:00
SNIV organiseert op 16 januari 2024 een SNIV-dag waarvoor we jullie van harte willen uitnodigen. De dag is gratis en er wordt accreditatie aangevraagd voor specialisten ouderen geneeskunde, verpleegkundig specialisten, deskundige infectiepreventie en artsen-microbioloog.
Waar: RIVM in Bilthoven
Start: 10 uur
Afsluiting: 15 uur
Aanmelden kan via deze link tot 31 december 2023!
In de ochtend komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Infectiepreventie en gedrag | Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie careB4
- Goed gebruik handschoenen | Juliette Severin, arts-microbioloog Erasmus MC
- Antibiotica gebruik in verpleeghuizen | Thea Zonneveld-Heil, AIOS ouderengeneeskunde
- Een onverwachte CPE: help, wat nu? | Diana Haverkate, deskundige infectiepreventie, Ziekenhuis Rivierenland
In de middag worden er na de lunch een aantal workshops aangeboden, de onderwerpen van de workshops zijn:
‘Escapebox’ handschoengebruik | Laura den Ouden, deskundige infectiepreventie Diakonessenhuis
Het werken met schone handen is de belangrijkste manier om infecties te voorkomen. Het is dus belangrijk dat iedereen in de patiëntenzorg zich hiervan bewust is, op de juiste momenten handhygiëne toepast, en alleen handschoenen draagt als dat nodig is. Hoe breng je handhygiëne en handschoengebruik op een leuke manier onder de aandacht van nieuwe medewerkers? In deze workshop maak je kennis met de ‘escape box’ die hiervoor ontwikkeld is.
Antibiotic stewardship | Alewijn Ott, arts-microbioloog en Hannie Scheper, specialist ouderengeneeskunde
Met een antibiotic stewardship programma (ASP) kan je het gebruik van antimicrobiële middelen verbeteren en antibiotica resistentie tegen gaan. Maar hoe zet je dit op in je eigen instelling? In deze workshop delen wij onze ervaringen met ASP in het verpleeghuis.
Uitbraakmanagement
Verenso heeft een handreiking gepubliceerd over uitbraakmanagement. De handreiking is ontwikkeld met als doel een bijdrage te leveren aan de effectiviteit en efficiëntie van uitbraakmanagement binnen ouderenzorginstellingen met een eigen medische dienst. In deze workshop krijgt u handvaten voor het ontwikkelen en voeren van adequaat uitbraakbeleid.
Duurzaamheid | Anja Haenen, deskundige infectiepreventie en lid greenteam VHIG
ActiZ heeft afgelopen jaar een visie op duurzaamheid geformuleerd. Het uitgangspunt? Een duurzame toekomst is een gezonde toekomst. Duurzaamheid is een vanzelfsprekend onderdeel van de ouderenzorg. Dit uit zich in het bevorderen van kwaliteit van leven van cliënten, in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers en in het creëren van een gezonde leef- en werkomgeving. Inzetten op duurzaamheid moet wel hand in hand gaan met een goede veilige infectiepreventie. Deze workshop gaat in op wat dit concreet betekent voor uw organisatie, waar je kunt beginnen en waar rekening mee te houden.
Terug naar overzicht