Ontwikkelingen in de beroepsvisitatie

De kwaliteitsvisitatie is een instrument om de kwaliteit van de medisch specialistische zorg te borgen. Dit instrument behelst het op locatie (tijdens Corona noodgedwongen digitaal) beoordelen van een vakgroep vanuit de eigen wetenschappelijke vereniging en het door de ad hoc visitatiecommissie opstellen van een visitatierapport met conclusies en adviezen. Het is een periodieke beoordeling waarbij tevens gekeken wordt naar de voorgaande visitatie en getoetst wordt of gegeven adviezen zijn gevolgd en verbeterpunten zijn gerealiseerd. Voorts wordt deelname aan de kwaliteitsvisitatie als eis gehanteerd voor herregistratie van medisch specialisten.

Binnen de NVMM wordt de kwaliteitsvisitatie uitgevoerd door de Algemene Visitatie Commissie, AVC. Bij de visitaties voert een afvaardiging van de AVC gesprekken met de vakgroepleden, laboratoriummedewerkers, zorgverleners in de eerste en tweede lijn, en directie. Het visitatieproces gaat gepaard met een administratief traject voor zowel de vakgroep als voor de AVC en een ambtelijk secretaris. Hierbij wordt een aantal documenten gehanteerd, te weten “Algemene vragenlijst”, “Individuele vragenlijst” en “Eigen beoordeling Normen”. Deze documenten worden door de vakgroep(leden) ingevuld en tezamen met bijbehorende bijlagen geretourneerd. Met de gevoerde gesprekken en de geleverde informatie en documentaties wordt een zo objectief mogelijk oordeel verkregen over de kwaliteit van de dienstverlening die door de vakgroep wordt geleverd. Hierbij wordt getoetst aan kwaliteitsnormen die zijn ontleend aan het NVMM beroepsprofiel van de arts-microbioloog.

Ontwikkelingen

Momenteel werkt de AVC aan een traject van kwaliteitsverbetering van het visitatieproces, zowel organisatorisch als inhoudelijk.

Organisatorisch:
Het visitatieproces brengt administratieve lasten met zich mee voor zowel de te visiteren vakgroep als de AVC en ambtelijk secretaris. De AVC wil hierin verbetering aanbrengen. Voor de ondersteuning van het visitatieproces zal het digitaal systeem Exata worden geïntroduceerd. Dit online systeem wordt reeds gebruikt door meerdere wetenschappelijke verenigingen en maakt het visitatieproces vanaf de planning tot aan de rapportage overzichtelijk, efficiënt en gestructureerd. Voor de introductie zal de AVC te zijner tijd oproepen tot deelname aan pilots.

Inhoudelijk:

1.

Een belangrijk document dat bij de visitaties wordt gebruikt is het document ’Normen- en Waarderingssystematiek voor de Kwaliteitsvisitaties van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie’. Dit document is afgeleid van de leidraad waarderingssystematiek van de Federatie Medisch Specialisten zoals in 2012 vastgesteld is door de Orde van Medisch Specialisten Adviescommissie Kwaliteitsvisitaties.

De NVMM norm bestaat uit 29 normelementen verdeeld over 4 domeinen: ‘Evaluatie van zorg’, ‘Vakgroepfunctioneren’, ‘Patiënten- en aanvragersperspectief’ en ‘Professionele ontwikkeling’.

Per normelement wordt een score toegekend variërend van “uitstekend” tot “zwaar onvoldoende’. Deze worden opgesomd in het visitatierapport. Voor normelementen die niet voldoende scoren  zijn consequenties gedefinieerd in voorwaarden, zwaarwegende adviezen en aanbevelingen met bijbehorende rapportagetermijnen en acties.

Vanuit de FMS is in 2017 het project Structurele Terugkoppeling Resultaten Kwaliteitsvisitaties (STeRK)  gestart , waaraan 18 wetenschappelijke verenigingen meededen  inclusief de NVMM. Het doel van dit project was het testen van de meest optimale werkwijze om de normen- en waarderingssystematiek te onderhouden en om een kwaliteitscyclus te implementeren ten aanzien van de kwaliteitsvisitaties. Denk b.v. aan de vraag of een normelement nog aansluit bij de praktijk, geactualiseerd moet worden of ontbreekt.

Uit project STeRK zijn adviezen aan de wetenschappelijke verenigingen uitgebracht.

Voor de NVMM gaat de AVC aan de slag met deze adviezen. In dit kader zal de AVC een PDCA  cyclus inrichten waarin visitaties geanalyseerd worden en op basis daarvan verbeteringen en aanpassingen aan het normenkader kunnen worden doorgevoerd. Ook zal aandacht komen voor tussentijdse voortgangsrapportages om zo een completer beeld te krijgen dan hetgeen alleen op de visitatie dag wordt verkregen.

AVC collega Nico Meessen heeft in de afgelopen voorjaarsvergadering een analyse van de visitaties gepresenteerd. Revisie van het normenrapport zal naar verwachting aan de ALV in het najaar worden gepresenteerd.

Overigens zal het eerder genoemde programma Exata de analyse van de visitaties ondersteunen.

2.

Eén van de domeinen in de norm waarop wordt getoetst is vakgroepfunctioneren. Vanuit de FMS komt hier meer aandacht voor, met in het bijzonder het functioneren van de vakgroep in zorgnetwerken (FMS. Visiedocument Medisch Specialist 2025). Om vakgroepfunctioneren te toetsen wordt reeds door wetenschappelijke verenigingen, ook buiten de context van de kwaliteitsvisitaties, gebruikgemaakt van de instrumenten Quickscan en Team Ontwikkel Meter (TOM).

De AVC onderzoekt verder het gebruik van deze instrumenten in het kader van de kwaliteitsvisitatie.

Het gebruik hiervan wordt eveneens ondersteund door Exata.