Op 14 fe­bru­a­ri 2020, de dag van de lief­de, vond het 28e NVAMM-​symposium plaats. Het sym­po­si­um had dit jaar als thema ‘Back to the fu­tu­re’ en werd ge­or­ga­ni­seerd in de Booth­straat­kerk in Utrecht; veel licht, hoge ge­wel­ven en een im­po­sant orgel als decor voor de spre­kers.

De op­komst was groot en de zaal zat vol. Na het wel­komst­woord van de voor­zit­ter van de or­ga­ni­se­ren­de com­mis­sie, An­ne­mie­ke Bloem, werd het voor­zit­ter­schap voor de och­tend over­ge­dra­gen aan Bar­telt de Jongh (arts-​microbioloog, eer­der werk­zaam in het St. An­to­ni­us zie­ken­huis in Nieu­we­gein en ten tijde van dit schrij­ven in het Aca­de­misch Zie­ken­huis Pa­ra­ma­ri­bo). Vol en­thou­si­as­me vloog hij met een grap en een kwink­slag door heden, ver­le­den en toe­komst van de mi­cro­bi­o­lo­gie, aan­ha­kend op het thema van het sym­po­si­um.
De twee­de spre­ker, Suzan Pas (me­disch mo­le­cu­lair mi­cro­bi­o­loog, Mi­cro­vi­da), be­sprak het avon­tuur waar­bij zij in 2014 van­uit het Eras­mus MC be­trok­ken is ge­weest: het op­zet­ten van een mo­biel la­bo­ra­to­ri­um in Sier­ra Leone voor ebo­la­dia­gnos­tiek. Dit werk deed zij in de be­perk­te ruim­te van een zee­con­tai­ner!
Rob van der Pluijm (internist-​infectioloog i.o., Am­ster­dam UMC) toon­de als derde spre­ker de re­sul­ta­ten van zijn on­der­zoeks­werk naar de suc­ces­vol­le toe­pas­sing van tri­pel­the­ra­pie bij toe­ne­men­de re­sis­ten­tie van Plas­mo­di­um fal­ci­pa­rum in Zuidoost-​Azië.

Na de kof­fie­pau­ze was ie­der­een door de le­ven­di­ge ma­nier van pre­sen­te­ren van Boyd Be­rends (Fa­cul­teit Dier­ge­nees­kun­de, Uni­ver­si­teit Utrecht, zie foto hier­on­der) di­rect weer bij de les. Met een beel­dend ver­haal over zoöno­ti­sche in­fec­ties il­lu­streer­de hij hoe in­ten­sief het con­tact tus­sen mens en dier in Ne­der­land is en welke ri­si­co’s dat met zich mee­brengt.

De och­tend werd af­ge­slo­ten met vijf pit­ches van aios­sen me­di­sche mi­cro­bi­o­lo­gie. Eelco Meij­er (Rad­bou­dumc) trap­te af met een praat­je over zijn on­der­zoek naar MRSA en lym­fe­vat­dysfunc­tie. Sacha Kuil (Am­ster­dam UMC, zie foto hier­on­der) gaf ons het in­zicht dat point-​of-care CRP-​bepaling he­laas geen plek lijkt te heb­ben in de dia­gnos­tiek naar uri­ne­weg­in­fec­ties in het ver­pleeg­huis. Maar­ten Heu­vel­mans (UMCU) nam ons mee in zijn zoek­tocht naar een ef­fec­tie­ve ma­nier om en­do­sco­pen te des­in­fec­te­ren en sloot af met een mooie pa­tent­ge­re­la­teer­de cliff­han­ger. Wou­ter Rot­tier (UMCG) heeft na zijn op­tre­den in het NOS-​nieuws ook de weg weten te vin­den naar het po­di­um van dit sym­po­si­um. Zijn op­beu­ren­de bood­schap: ei­gen­lijk doen we het in Ne­der­land best goed als het gaat om an­ti­bi­o­ti­cum­re­sis­ten­tie. Di­mard Foud­rai­ne (Eras­mus MC) sloot af met een blik op de toe­komst. Hij ver­ge­leek de oude de­ge­lij­ke Mal­di­tof met de ‘high-​resolution mass spec­tro­me­ter’ waar­mee in de toe­komst in een mum van tijd an­ti­bac­te­riële re­sis­ten­tie kan wor­den be­paald.

 

-- // --

Na een heer­lij­ke, uit­ge­brei­de en ver­ant­woor­de lunch met veel net­werk­mo­ge­lijk­heid werd het in­hou­de­lij­ke pro­gram­ma voort­ge­zet.

The­cla Hek­ker (arts-​microbioloog, Am­ster­dam UMC) nam het voor­zit­ter­schap van Bar­telt de Jongh over en hield de spre­kers scherp met prik­ke­len­de vra­gen en een strak­ke tijds­be­wa­king.
Enny Das (hoog­le­raar com­mu­ni­ca­tie en beïnvloe­ding, Rad­boud Uni­ver­si­teit) gaf ons in­zicht in het be­lang van ‘de ver­pak­king’ van een bood­schap die je wilt over­bren­gen. Dit deed zij rond­om het thema ‘vac­ci­ne­ren en de da­len­de vac­ci­na­tie­graad’, waar­bij zij tips gaf voor het om­gaan met de zeer pro­fes­si­o­neel ogen­de web­si­tes met des­in­for­ma­tie.
Roger Brügge­mann (uni­ver­si­tair hoofd­do­cent far­ma­co­lo­gie, Rad­bou­dumc) gaf ons zijn we­ten­schap­pe­lijk on­der­bouw­de visie op far­ma­co­ki­ne­tiek in de let­ter­lijk uit­dij­en­de sa­men­le­ving. Zijn pre­sen­ta­tie was toe­pas­se­lijk ge­ti­teld: ‘The hea­vy­weight cham­pi­ons­hip: im­pact of obe­si­ty on phar­ma­co­ki­ne­tics’. Hij liet zien dat je an­ti­bi­o­ti­ca niet zo­maar op basis van ge­wicht kunt do­se­ren en dat per mid­del on­der­zoek moet uit­wij­zen wat de juis­te stra­te­gie is voor de obese patiënt.
Het lijkt zo lang ge­le­den: het precovid-​19-tijdperk… Op 14 fe­bru­a­ri waren er ech­ter nog geen covid-​19-gevallen in Ne­der­land vast­ge­steld en leek de uit­braak nog ver weg. Ma­riet Felt­kamp (arts-​microbioloog, LUMC) gaf een over­zicht van de in­for­ma­tie die op dat mo­ment be­kend was, waar­bij er een grote rol was weg­ge­legd voor de in­for­ma­tie die haar via Twit­ter was toe­ge­ko­men. Wat dit kon gaan be­te­ke­nen voor Ne­der­land en onze be­roeps­groep, was voor velen een ey­e­o­pe­ner.


Colin Rus­sell (hoog­le­raar Ap­plied Evo­lu­ti­o­na­ry Bi­o­lo­gy, Am­ster­dam UMC) sloot het we­ten­schap­pe­lij­ke deel van het sym­po­si­um af met een boei­end ver­haal over het in­flu­en­za­vi­rus. Het virus evo­lu­eert lang­za­mer dan je zou ver­wach­ten op basis van se­lec­tie­druk. Hij pro­beert met zijn on­der­zoeks­groep te door­gron­den welk me­cha­nis­me hier­aan ten grond­slag ligt.

Het sym­po­si­um werd uit­ein­de­lijk af­ge­slo­ten met een tom­bo­la. Deze was in het leven ge­roe­pen om de in­ter­ac­tie tus­sen sym­po­si­um­be­zoe­kers en de spon­sors een duw­tje in de rug te geven. Als je alle spon­sorstands een be­zoek had ge­bracht maak­te je kans op een ‘Giant Mi­cro­be’ uit de spe­ci­a­le Va­len­tijns SOA-​collectie. Leg dat maar eens uit, ver­trek­ken naar een sym­po­si­um en thuis­ko­men met een plu­che go­nor­roe of ch­la­my­dia!

Om de dag he­le­maal af te slui­ten was er een bor­rel in café De Utrech­ter. On­danks het feit dat het niet op de­zelf­de lo­ca­tie was als het sym­po­si­um, kon­den ge­luk­kig zowel be­zoe­kers als spre­kers de weg naar de bor­rel vin­den. Onder het genot van een hapje en drank­je werd nog uit­ge­breid na­ge­praat.

Het was een erg ge­slaag­de, ge­va­ri­eer­de en leer­za­me dag. Heel veel dank aan de or­ga­ni­sa­tie (zie de foto hier­bo­ven) en ui­ter­aard alle be­trok­ke­nen zoals de spre­kers, dag­voor­zit­ters, be­zoe­kers en spon­so­ren. Ik kom vol­gend jaar zeker weer!