Towards a Code of Conduct for data driven health research

18-4-2019

Met de inwerkingtreding van de AVG (GDPR) moet de Code of Conduct for health research (Code Goed Gedrag) aangepast worden. COREON, samensteller van de Code, organiseert daarom op het WEON-congres een sessie over deze zelfregulatie. De COREON-sessie is op vrijdag 14 juni, van 11-12.30 uur in Groningen. Voorzitter is Marie José Bonthuis, Lifelines.

COREON heeft al twee statements over aanpassingen van de Code gepubliceerd. Volgens de AVG mag men persoonsgegevens in beginsel verder verwerken voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek, ook al is het eerste doel van de verwerking een ander, zoals de uitvoering van de geneeskundige behandelingsovereenkomst. Statement 1 beschrijft aan welke criteria het onderzoek moet voldoen. In Statement 2 wordt het begrip wetenschappelijk onderzoek, dat in de AVG niet gedefinieerd wordt) beschreven.


De Federa is een interdisciplinair samenwerkingsverband van ruim 8.000 onderzoekers in de gezondheidszorg. Dit gebeurt via 25 aangesloten biomedisch-wetenschappelijke verenigingen (waaronder de NVMM) en via ruim 20 organisaties die zijn aangesloten via COREON (COmmissie REgelgeving ONderzoek). De Federa is een stichting waarvan de volledige naam luidt: Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV).

Terug naar overzicht