Subsidieoproep evaluatieonderzoek ZE≫ thema diagnostiek en follow-up

14-10-2019

Op 11 oktober is de oproep voor het indienen van projectideeën online geplaatst op de website van ZonMw (zie:https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/evaluatieonderzoek-zegg-extra-ronde-2019/). deadline: 28 november 2019.

Het gaat om de eerste subsidieoproep Evaluatieonderzoek van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Dit
programma komt voort uit het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. Meer informatie vindt u in dit nieuwsbericht.

De doelstelling van het programma is het realiseren van gepast gebruik van zorg door het verbinden van alle partners aan een cyclus van agenderen, evalueren en implementeren van kennis over wat goede zorg is, zodat de beschikbare publieke middelen effectief besteed worden en optimale medische en verpleegkundige zorg voor iedereen beschikbaar is en blijft.
Uitgangspunt is dat over vijf jaar zorgevaluatie onderdeel is van de reguliere zorgverlening en leidt tot gepast gebruik.

Internationaal onderzoek laat zien dat bij ongeveer de helft van de medische behandelingen een sluitende wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Zorgevaluatie is klinisch evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van bestaande zorg. Hiermee kan het klinisch handelen onderbouwd worden en richtlijnen worden aangescherpt. Dit leidt tot gezondheidswinst voor patiënten en doelmatige zorg. Het opstellen van een kennisagenda is een eerste stap in het proces van zorgevaluatie. Een kennisagenda is een beschrijving van de belangrijkste kennishiaten binnen een discipline.

Terug naar overzicht