NTMM Endocarditis

19-12-2017

Het digitale NTMM nummer 4 is op de site van de NVMM geplaatst. Het nummer 4 wordt goed weergegeven op pc en laptop. Er komen fouten voor in de weergave van de pdf en de andere media (iPad, smartphone); daaraan wordt op dit moment gewerkt. Deze vierde uitgave van het jaar is voor een belangrijk deel gewijd aan endocarditis.

Endocarditis is een ziektebeeld waar iedere microbioloog geregeld mee te maken heeft. Door zijn of haar centrale rol bij de diagnostiek en behandelkeuzen die gemaakt worden, voelt de arts-microbioloog zich vaak de spin in het web. Er moet snel gerapporteerd worden, de behandeling moet zo nodig dagelijks worden bijgesteld al naar gelang de gegevens vollediger worden, waarbij minimaal twee disciplines betrokken zijn. De opzet van een endocarditisteam die de laatste tijd doordringt in de richtlijnen en waaraan een van de artikelen is gewijd, lijkt dan ook meer dan welkom. Ook vanuit andere invalshoeken wordt het onderwerp endocarditis benaderd. Achtereenvolgens de klinische diagnostiek, de specifieke endocarditisvormen verwekt door stafylokokken, Coxiella en M. chimaera. Verder komt de betekenis van de beeldvorming in de endocarditisdiagnostiek met de nieuwste ontwikkelingen voor de diagnostiek aan bod.

Gastredacteur voor dit themanummer was prof. B.N.M. Sinha, Universitair Medisch Centrum Groningen.

Ook in dit vierde nummer wordt zoals altijd een overzicht gegeven van de griepepidemie van de afgelopen winter. De Transmissieroute is van de hand van Andreas Voss. De abstracts van de najaarsvergadering zijn zoals gewoonlijk ook opgenomen in dit vierde nummer. Lees dit nummer op het scherm, van desk, tablet of smart, of print de pdf!

En misschien teveel gevraagd, maar toch, laat ons weten hoe en of de digitale vorm bevalt.

Namens Esther Heikens, Bert Mulder en Jan Kaan

Terug naar overzicht