Nieuwe versie materialentabel eenheid van taal

9-8-2019

Met enige trots kunnen we namens het NICTIZ (expertisecentrum E health) en de redactieraad Nederlandse labcodeset MMB meedelen dat er een nieuwe versie (V3) van de materialentabel Eenheid van taal beschikbaar is.

Deze is te vinden op https://www.nictiz.nl/sectoren/laboratoria/antibioticaresistentie.

De nieuwe  versie is ontdaan van fouten, is overzichtelijker gemaakt door een aantal onnodige basismaterialen te verwijderen en er zijn met name in de bijbehorende keuzelijsten toevoegingen gedaan om meer recht te doen aan routine-aanvragen.

De tabel kan gebruikt worden als model voor de inrichting van nieuwe lab-informatiesystemen en maakt aansluiting (mapping) op de zogenaamde Nederlandse labcodeset eenvoudiger.

Het is niet noodzakelijk om deze tabel te gebruiken bij de basisinrichting. Ook een LIS dat nog niet ingericht is volgens deze methode kan aan de achterkant omgecodeerd worden.

Zie daarvoor de handleiding mapping op https://www.nictiz.nl/sectoren/laboratoria/antibioticaresistentie. Bij vragen kunt u ook een mail sturen naar info@labcodeset.nl.

Aansluiting op de Nederlandse labcodeset is echter eenvoudiger als de ‘voorkant’ reeds passend gemaakt is en daar is deze tabel een hulpmiddel voor.

Laboratoria die hun bepalingen reeds vertaald hebben naar de labcodeset hoeven deze tabel niet opnieuw te implementeren. 

Meer uitleg over het hoe en waarom van de materialentabel zal binnenkort te vinden zijn in een appendix bij de handleiding voor mapping.

Roel Streefkerk, Rene Visser,  Steven Thijsen, Martin van der Wal, Bram Lestrade en Feikje Hielkema

Terug naar overzicht