In Memoriam: Professor Dr. Charles Boucher

3-3-2021

In de vroege ochtend van 26 februari is prof. dr. Charles Boucher (63) thuis in Utrecht in het bijzijn van zijn dierbaren overleden. Charles was sinds 2008 hoogleraar antivirale therapie bij de afdeling Viroscience van het Erasmus MC. We hebben hem leren kennen als een charmante, zeer slimme, energieke collega die zijn professionele leven met passie wijdde aan virologie.

Hiv

Als arts zorgde hij ervoor dat zijn onderzoek in het virologielab patiënten in binnen- en buitenland bereikte, zodat hun leven kon worden verbeterd. In zijn vroege carrière ontdekte hij mechanismen waarmee het hiv-virus resistent kon worden tegen de medicijnen die op dat moment voor hun behandeling werden gebruikt. Dit waren zeer belangrijke ontdekkingen die hebben bijgedragen aan de effectieve behandeling van hiv die momenteel beschikbaar is.

Dolutegravir

In het Erasmus MC stond hij aan de basis van een ontdekking van een resistentiemechanisme tegen dolutegravir. Dat resulteerde in een door de National Institutes of Health gefinancierd project dat hij coördineerde. Charles zette internationale netwerken op waarin hij niet alleen hiv maar ook hepatitis C bestudeerde.

Fundamenteel onderzoek

Charles speelde bovendien een belangrijke rol bij de oprichting van de Erasmus MC HIV Eradication group, een internationaal en multidisciplinair consortium van fundamentele- en klinische onderzoekers met als doel de vooruitgang in fundamenteel hiv-onderzoek te vertalen naar de ontwikkeling en het testen van nieuwe therapieën in de kliniek.

Querido Honours College

Charles was een zeldzaam uitstekende wetenschapper en een formidabele opleider. Hij richtte Virology Education op, een bedrijf dat in de hele wereld conferenties en medisch onderwijs in virologie organiseert. Bij het Erasmus MC coördineerde hij het Querido Honours College waarin studenten werden aangemoedigd om naast hun medische curriculum ook wetenschappelijk en maatschappelijk werk te doen.

Maatschappelijke vraagstukken

Hij toonde een sterke interesse in maatschappelijke vraagstukken en toonde zijn studenten hoe belangrijk het is om te investeren in de samenleving die hen in staat stelt te studeren. Hij moedigde studenten aan om wetenschap te beoefenen en zag een toekomst voor zich waarin studenten tijdens hun studie geneeskunde aan een PhD begonnen.

Nieuwsgierigheid

Velen van ons werden uitgenodigd voor zijn ‘Querido-lessen’ omdat hij de nieuwsgierigheid van de volgende generatie artsen en wetenschappers wilde koesteren. ‘We moeten ze aan het denken zetten zodat ze terug kunnen komen om ons uit te dagen’, was een van zijn favoriete uitdrukkingen.

Uitstekende mentor

Charles was een uitstekende mentor die de talenten van mensen herkende en hen liet opbloeien. Hij stond altijd klaar om advies te geven en om nieuwe wetenschappelijke studies te bespreken. Charles deelde genereus zijn enorme wereldwijde netwerk van wetenschappers, van wie velen zijn vrienden werden, met promovendi, leden van zijn onderzoeksgroep en anderen die wellicht baat zouden hebben bij zijn contacten. Hij moedigde de mensen die hij begeleidde en waarmee hij samenwerkte aan om internationale samenwerkingen op te zetten en te leiden.

Zijn vrijdenkende geest, liefde voor het onderwijs en enthousiasme om samen te werken, en wetenschap te beoefenen zullen voor altijd bij ons blijven. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, vijf kinderen en familie.

Afdeling Viroscience, Erasmus MC

Terug naar overzicht