Europese Antibioticadag

15-11-2019

 

18 november is het de Europese Antibioticadag. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica. Door verkeerd en te veel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën ongevoelig voor de werking ervan. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of zelfs niet meer behandeld kunnen worden.

Artsen-microbioloog van de NVMM zijn grote voorstanders van een dergelijke dag met extra aandacht voor het verantwoord gebruik van antibiotica. Zie ook https://antibiotic.ecdc.europa.eu/en


"Behandeling en preventie van infectieziekten is van levensbelang. De arts-microbioloog en het medisch microbiologisch laboratorium zijn verantwoordelijk voor diagnostiek van infectieziekten, advisering over de behandeling ervan en het maken en bewaken van beleid in relatie tot infectiepreventie en antimicrobiële resistentie; het medisch microbiologisch laboratorium fungeert hierbij als uitvalsbasis. Juist de samenhang tussen deze taken leidt tot doelmatige en kosteneffectieve diagnostiek, behandeling en preventie van infecties.”

Terug naar overzicht