Patiënt met Lassavirus opgenomen in LUMC

21-11-2019

Dinsdagnacht 19 november is een patiënt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnengebracht met verdenking op het Lassavirus. Woensdagmorgen bleek uit bloedtests dat de patiënt daadwerkelijk besmet is. De patiënt wordt verpleegd in strikte isolatie.

De patiënt, een Nederlandse tropenarts, is in Sierra Leone besmet geraakt. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht. De patiënt is in isolatie vervoerd en ligt op een isolatiekamer waar de patiënt in strikte isolatie wordt verpleegd. Op dit moment onderzoeken de GGD en het RIVM met wie de patiënt contact heeft gehad om eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen.

Het LUMC is altijd goed voorbereid op patiënten met ernstige infectieziekten. Zo worden er regelmatig oefeningen gehouden om de strikte veiligheidsprocedures door te lopen. Verder worden tijdens de verpleging van een Lassa-patiënt alle voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen. Naast isolatiekamers voor patiënten zijn alle beschermingsmiddelen voor onze medewerkers in ruime mate aanwezig. Zie onderstaande voorbeeldfoto van een isolatiekamer en beschermkleding van medewerkers. Dit is een foto van een fictieve setting tijdens een training. 

 

 

Terug naar overzicht