KNAW-FEAM symposium Vaccineren van volwassenen

14-12-2022
van 19:00 tot 21:00

Volgens de FEAM (Federation of European Academies of Medicine) behoren vaccins tot de meest levensreddende interventies omdat ze de verspreiding van besmettelijke ziekten voorkomen. Dit staat in een rapport over vaccinatieprogramma's voor volwassenen, dat speciale aandacht besteedt aan ouderen. Maar hoe kunnen we mensen over de streep trekken die aarzelen om zich te laten vaccineren?

Volgens de FEAM voorkomen vaccins de verspreiding van besmettelijke ziekten en daarmee samenhangende morbiditeit en mortaliteit. De mRNA-technologie die wordt gebruikt voor moderne vaccins, biedt grote mogelijkheden omdat hiermee snel en flexibel kan worden gereageerd en het productieproces eenvoudig kan worden opgeschaald. Bovendien laat dit type vaccins een relatief goede immuunrespons bij ouderen zien.

Het FEAM-rapport concludeert dat vaccinatieprogramma's voor volwassenen in Europa vaak te weinig prioriteit en te weinig financiële armslag krijgen. Daarnaast stelt het rapport dat ouderen en zorgmedewerkers vaak niet voldoende doordrongen zijn van de gezondheidsvoordelen voor ouderen. Ook wordt ingegaan op het grote maatschappelijke probleem van de twijfel die sommige mensen hebben om zich te laten vaccineren. Het rapport ziet het accepteren en erkennen van de voordelen van vaccineren als belangrijke voorwaarde voor gezond ouder worden.

Plaats: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Meer informatie: Website KNAWDe voertaal van de bijeenkomst is Engels.

Programma

19.00 uur Deel I - Over het FEAM-rapport

  • Welkom en introductie, Mihai Netea, hoogleraar experimentele geneeskunde, Radboudumc
  • Jean Pierre Michel, hoogleraar geriatrische geneeskunde, University of Geneva – Waarom zijn vaccinaties van vitaal belang voor ouderen? 
  • George Griffin, emeritus hoogleraar infectieziekten en medicijnen, St. George’s, University of London en FEAM-vicepresident – Het FEAM-rapport uitgelicht en besproken tot in detail
  • Reactie door Bart-Jan Kulberg, hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten, mede-oprichter van het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten (RCI) en voorzitter van de Gezondheidsraad

19.50 uur Deel II - Twijfel over vaccinatie 

  • Marlies Hulscher, Hoogleraar Kwaliteit van zorg voor infectieziekten, Radboudumc - Waarom is twijfel over vaccinatie belangrijk?
  • Daphne Bussink - Voorend, AIOS Maatschappij en Gezondheid en promovendus - Wat is twijfel over vaccinatie precies?
Terug naar overzicht