Op 1 januari 2006 namen Michiel van Rijn en ik het NTMM-hoofdredacteurschap over van Alphons Horrevorts. Wij waren net zes maanden uit de opleiding en namen als twee jonge honden graag deze uitdaging aan. Michiel en ik hadden al veel samengewerkt in het NVAMM-bestuur, waar wij met veel plezier het digitale NVAMM-blad De Dikke Druppel hebben opgezet (figuur 1). Gijs Ruijs, de toenmalig voorzitter van het NVMM-bestuur, was kennelijk een stiekeme lezer van dit succesvolle NVAMM-privélijfblad en nodigde ons uit voor een heerlijk Chinees diner om ons te polsen voor deze eervolle functie. We zeiden ja – en vele ideeën vloeiden over de tafel naarmate de avond vorderde en de flessen wijn leger werden.

Deze ‘Transmissieroute’-column was onder andere een van de vele ideeën die toen zijn ontstaan en leuk om te zien dat deze nog bestaat. Ik geloof dat de titel van deze column eerst ‘Geef de öse door aan…’ heette, maar kennelijk viel die titel niet zo goed in de smaak, wat wel te begrijpen is. In ieder geval is de column geslaagd om leden actief bij het blad te betrekken. Een ander wapenfeit van ons hoofdredacteurschap was de metamorfose van de omslag. Van saai blauw met enkele titels van de artikelen naar een cover met prachtige foto’s van Loes van Damme (tot ruim een jaar geleden) en Hans de Boer uit het ErasmusMC. En nog steeds ontvangt de redactie prachtige compilaties voor het magazine (figuur 2)!

Eind 2006 besloot ik met mijn gezin naar Vietnam te verhuizen. Daar ben ik uiteindelijk negen jaar gebleven. Het mede-hoofdredacteurschap heb ik nog tot eind 2007 volgehouden maar uiteindelijk leek het ons beter om als buitenlandredacteur verder te gaan. Een nieuwe column ‘ De groeten uit.. ‘ was geboren waar ik mijn Vietnamese ervaringen met mijn Nederlandse collega’s kon delen. Onderwerpen zoals konijnenbloed voor bloedplaten of het bijzondere ontslag van een vogelgrieppatiënt kwamen aan bod. Dit was ontzettend leuk om te doen – mede ook door de enthousiaste reacties die ik soms kreeg van collega’s die het kennelijk toch lazen. De laatste bijdrage van mijn hand heette ‘Friedlander in Hanoi´ (NTMM nummer 1, 2010).

Inmiddels ben ik al weer twee jaar in het Nijmeegse aan het werk en vond ik het moment daar om na 10 jaar volledig afscheid te nemen van de redactie. Net als de ‘De Dikke Druppel’ is het NTMM nu ook volledig digitaal.